Exclusieve Visitekaartjes Foliedruk
Contactinfo

Exclusieve Visitekaartjes

Tel: +31 6 420 16 848
(ma. tot vr. van 09:00 tot 18:00)

Email:

KvK nr: 17205135
BTW nr: NL 0827.08.940.B01
Rabobank nr: NL48 RABO 0378 4627 33

Foliedruk

Bij foliedruk wordt er van het ontwerp een metalen stempel gegraveerd. In de pers wordt die verhit tot boven de 1000 C. Dit stempel drukt de folie tegen het papier en daar waar het folie verhit wordt blijft het zitten op het papier. We hebben dus warmte en druk nodig bij foliedruk. Daarom zie je vrijwel altijd iets van een indruk in het papier. Hoe diep die indruk is, is niet te voorspellen. We kunnen pas tijdens het drukken kijken of de drukspanning die we uitoefenen voldoende is voor een goed resultaat.

Er zijn een paar grote leveranciers van folie. Voor de hand liggen gou en zilver, maar ook zwart of wit folie worden veel gebruikt. Met witte folie kun je prima drukken op een donker gekleurd papier. Zwarte folie kun je ook gebruiken op zwart papier. Het matte zwarte papier contrasteert mooi met het glanzende folie. De folieleveranciers hebben ook een brede reeks aan kleuren, parelmoer tinten en folie met bijvoorbeeld holografische effecten. Die laatste werken het beste met een wat grotere afbeelding.

Veelgestelde vragen

Kan folie ook extra diep in het paper?
Wil je je drukwerk wel extra diep in het papier? Laat het dan vooraf weten. Wij kunnen dan een tweede drukgang doen zonder folie. Daarmee drukken we dan de bedrukking wat verder in het papier. Wat we niet willen is dat je die extra diepe bedrukking ook aan de achterzijde kunt zien of voelen. Het effect aan de voorzijde is daarom afhankelijk van de dikte van het papier en het ontwerp.

Een extra diepe bedrukking op dezelfde plaats aan de voor- en achterzijde van een kaartje kan normaal gesproken niet. Zou je dat wel proberen dan druk je een deel van het effect aan de voorzijde weer weg als je de achterzijde gaat bedrukken.

Zou je dat toch willen dan bouwen we het kaartje op uit twee delen. Deel 1 wordt de voorzijde, deel 2 de achterzijde. Beide delen gaan we apart drukken en daarna gaan we deel 1 op deel 2 plakken. Omdat die twee delen wel goed op stand moeten staan is dit bijna handwerk. Geen probleem om te doen, maar het kost wel meer tijd.
Kan foliebedrukking ook omhoog komen?
Normaal gesproken zit de foliebedrukking eningszins in het papier. Maar foliedruk die omhoog komt is ook mogelijk. We willen dan wel het bestand zien om te beoordelen of het technisch haalbaar is.

Voor dit type foliedruk hebben we twee stempels nodig. Een stempel drukt het ontwerp vanaf de achterkant van het papier omhoog en de tweede stempel drukt de folie op de voorzijde. Aan de achterzijde zie je dus een indruk in het papier. Als dat niet gewenst is kunnen we het kaartje opbouwen uit twee delen. Deel 1 wordt de voorzijde, deel 2 de achterzijde. Beide delen gaan we apart drukken en daarna gaan we deel 1 op deel 2 plakken. Omdat die twee delen wel goed op stand moeten staan is dit bijna handwerk. Geen probleem om te doen, maar het kost wel meer tijd.

Bovendien moeten we rekenen houden met het snijden van de kaartjes. De bedrukking die omhoog komt zorgt voor extra aandacht tijdens het snijden van de kaartjes.
Kan ik in iedere kleur folie krijgen?
Dat kan wel, maar dan moet je wel heel erg veel folie laten maken.
De grote leveranciers hebben een brede keus in goud, zilver, koperkleurige folieën. Ook zwart en wit zijn goed beschikbaar. Een paar leveranciers bieden ook nog kleuren aan en bijvoorbeeld folie met parelmoer effect. Bij de wat onbekende kleuren folie op een gekleurd papier maken we graag eerst een proefdruk om te zien wat het effect is van papierkleur en folie.
Kan folie samen met boekdruk of letterpress?
Deze technieken zijn prima te combineren. Wij zien graag vooraf een ontwerp om aan de hand daarvan een advies te geven. Houdt er wel rekening mee dat het aanbrengen van een diepere foliedruk aan de ene kant van  het papier wel een beperking met zich meebrengt voor een letterpress bedrukking op dezelfde plaats aan de achterkant.
Is het stempel mijn eigendom?
Ja, je betaalt voor het stempel en is je eigendom. Wij bewaren het omdat we het dan kunnen gebruiken voor een herdruk. Wil je  het graag zelf bewaren dan sturen we het graag naar je op. Daarmee verklaar je ook verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van het stempel. Zelfs minimale krasjes in het stempel zie je terug bij het drukken. Als dat het geval is, moeten we de kosten voor een nieuw stempel in rekening brengen.
Kan het stempel opnieuw gebruikt worden bij een herhaalopdracht?
Dat is geen enkel probleem zolang de informatie die op het stempel staat niet is veranderd. Je kunt bij een herhaalopdracht zelfs kiezen voor een andere kleur folie of een andere kleur papier.
Kan ik een proefdruk krijgen?
Alles kan, maar ook voor een proefdruk moeten we de hele drukpers inrichten en instellen. Als we dat eenmaal gedaan hebben kost het bijna net zoveel tijd om een paar proefdrukken te maken als om 250 kaartjes te maken. In de praktijk maken we dus geen proefdrukken. Als onze meester-drukker twijfelt over de kwaliteit of leesbaarheid zullen we altijd met de klant overleggen. Uiteraard ben je altijd welkom in de drukkerij om het proces te bekijken. Daarvoor moeten we wel een afspraak maken. Reken ermee dat onze drukker in Noord Limburg zit.